Od Cafe do Bistro, czyli zmieniamy się w Mono Cafe & Bistro

W czerwcu 2020 roku miało miejsce otwarcie Mono Cafe, niepowtarzalnego miejsca, w którym goście mogą napić się najlepszej kawy i herbaty, zjeść wyśmienity deser oraz śniadanie, jak i skusić się na wieczorny aperitif i kolację przy muzyce na żywo (w weekendy).

Inspiracje podróżami

Twórcy Mono Cafe & Bistro – Anna i Jakub Zając – kochają podróże, co doskonale można zauważyć przekraczając próg restauracji. W lokalu poczujecie miłość do włoskiej kawy, francuskich makaroników i hiszpańskiego chorizo. Wnętrze dopełnia włoska Vespa, aromat najlepszej francuskiej herbaty, nieco barwny wystrój niczym z Andaluzji (kto był w Maladze czy Marbelli, wie o czym mówimy). Wszystko to dopełnione jest lokalnymi akcentami – muralem stworzonym przez łódzkiego artystę oraz produktami spożywczymi dostarczanymi w dużej mierze przez lokalnych dostawców.

Szef kuchni i kulinarna podróż

Za kulinarną stronę Mono Cafe & Bistro odpowiada utalentowany szef kuchni Łukasz Czapiewski. Kuchnia śródziemnomorska i europejska nie mają przed nim tajemnic, ale równie chętnie sięga po inspiracje z innych rejonów świata, dostarczając naszym gościom wielu pozytywnych, smakowych przeżyć. Łukasz Czapiewski wieloletnie doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach w całej Polsce (m.in. Amber Room w Warszawie).

Nowa odsłona Mono Cafe & Bistro

Mono Cafe & Bistro w drugiej odsłonie wita gości zmodyfikowaną kartą, w której jeszcze bardziej stawiamy na naszą kuchnię, która – wsłuchując się w opinie naszych gości niewątpliwie jest naszą mocną stroną. Skąd ten pomysł? To właśnie bywalcy lokalu zainspirowali nas do takiej zmiany! Uwielbiamy rozmawiać z naszymi gośćmi, a ich zachwyt daniami utwierdził nas tylko w tym, że kierunek restauracyjny jest właściwy.

Produkty najwyższej jakości i kuchnia sezonowa

Nasze dania zawsze przygotowywane są ze świeżych najwyższej jakości produktów dostarczanych tylko przez sprawdzonych i wiarygodnych dostawców. Równie często sięgamy po produkty lokalne, a same dania dostosowujemy do sezonu, dzięki czemu zmieniające się pory roku widać również na talerzu. Kucharze Mono Cafe & Bistro wszystkie dania wykonują samodzielnie. Naszą specjalnością są przede wszystkim ręcznie robione ravioli, makarony czy pierogi. W karcie znajdą się też klasyki – m.in. włoski Schab à la Vitello Tonnato czy noga z kaczki confit podana z puree ziemniaczanym, sosem malinowym i surówką z czerwonej kapusty. Niezmiennie zapraszamy też na śniadania (codziennie od 9:00), desery czy pyszną kawę.